12 augustus 2016
Alles went behalve een vent.

Yvonne Kroonenberg, suggestie van Marijke.
 
Even een kleine onderbreking van de algemene bijdrages, om het voor mij heuglijke feit te vieren dat ik 28 jaar getrouwd ben vandaag en we nog altijd gelukkig zijn met elkaar.
Vooral dat laatste lijkt toch niet zo vanzelfsprekend. Natuurlijk wordt er nog altijd lustig op los gescheiden en zie je vele relaties stranden na enkele jaren, maar het moet me toch van het hart dat het me enorm aangrijpt om in mijn kennissenkring vele stellen te zien die na meer dan 20 jaar uit elkaar gaan. Helaas gaat dit ook gepaard met heel veel haat naar elkaar toe.
Het lijkt wel alsof de inzet na ieder jaar samen wordt verhoogd en het dus wel met een enorme strijd moet eindigen. Natuurlijk speelt geld een rol, maar zeker ook het de ander iets gunnen.
Tijdens de relatie wordt een persoonlijke emotionele bankrekening opgebouwd met een alsmaar opbouwende disbalans. Onzichtbaar voor de andere partner groeit de disbalans en zodra dan de uitbarsting komt is het onmogelijk de stortvloed te keren. Temeer daar dan blijkt dat ook de ander een dergelijke disbalans in de emotionele bankrekening met de ander te hebben.
Het is veel meer dan enkel "uit elkaar geleefd" het is tegen elkaar geleefd. De oplossing is vrijwel onmogelijk nadat het tot een uitbarsting is gekomen, het kan wel maar dat vergt een enorme wijsheid van beide partners en het is juist die wijsheid geweest die in de relatie ontbroken heeft en tot de disbalans heeft geleid.
Door niet vast te roesten en de grenzen binnen je relatie te blijven zoeken blijft ook deze in beweging. Dit vergt inzet van beide kanten en dan is het dus niemands fout als het toch niet lukt, maar met inzet is de kans dat het lukt veel groter.
Op naar de volgende 28!  



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor