16 augustus 2016
Je hoeft niet per se je tempo op te voeren
om meer uit het leven te halen.

Mahatma Gandhi   
Deze dag is de dag van verlichting. Waarom? Flauw misschien, maar waarom niet?
Het is tegenwoordig helemaal in om naar verlichting te streven, maar waar streef je dan eigenlijk naar. Er zijn behoorlijk wat verlichte geesten die uitgebreid schrijven over de vele voorwaarden waaraan voldaan moet zijn voordat je kunt spreken over een verlichte ziel. Hoe meer je erover leest en op studeert hoe moeilijker het wordt of in ieder geval lijkt te worden.
Maar moet het ook zo moeilijk? Niet als het aan Genpo Roshi ligt of wat dichter bij huis Tijn Touber. Zij spreken beide over de overtuiging dat wij mensen al verlicht zijn, dat verlicht zijn eigenlijk onze grondhouding is. Het lijkt bijna een beslissing te zijn die je te nemen hebt.
Er is ook een zekere overeenkomst met wat we weten van Boeddha. Ook die heeft een lange tijd gezocht en van alles tot in het extreme geprobeerd om de staat van verlichting te bereiken. Totdat hij ontdekte dat slechts loslaten hem tot verlichting kon brengen. Natuurlijk heb je op de weg naar dit moment veel ervaren en ben je als persoon enorm gegroeid,
Verlicht of niet het maakt je niet uit, dat is pas verlicht.

 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor