25 augustus 2016
Choice is destiny's soul mate.

Sarah Ban Breathnach
 
Wist je dat er een methode bestaat om samen uit een conflict te komen. Deze methode heet de "geen verliesmethode" en bestaat uit 6 fasen. Het doel van de methode is een oplossing te vinden die voor iedereen aanvaardbaar is. Daarbij is het uiteraard van belang dat je niet enkele je eigen oplossing erkend, maar ook openstaat voor alternatieven.
Hier dan de eerste van de 6 fasen:
  • Het probleem exact definiëren. Dit kan een hele moeilijk en tijdrovende opgave blijken als er erg veel emoties betrokken zijn. Het is dan ook van belang om het probleem geheel waardevrij te definiëren.
  • Bedenk alternatieve oplossingen. Probeer met actief luisteren precies te achterhalen waar de gevoeligheden liggen. Lukt het niet een goede oplossing te formuleren, overweeg dan opnieuw terug te gaan naar fase 1.
  • De derde fase is het evalueren van alternatieve oplossingen. Belangrijk hierbij is dat je bedenkt dat je op zoek bent naar een echt goede oplossing. Soms komt door een kleine aanpassing van één van de alternatieven DE oplossing uit de hoed.
Morgen de rest 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor