28 augustus 2016
Als je jouw zwakte niet kunt herkennen,
hoe herken je dan jouw kracht?

Carla Schenk    
Er zijn vele manieren om een dreigende burnout te herkennen. Voor diegene die dit al wel eens hebben opgezocht is dit overigens ook één van de manieren van herkenning, omdat je zelf het beste kan aanvoelen hoe het met je gesteld is.
Helaas is het trekken van conclusies en eerlijk zijn over wat er met je aan de hand is niet het sterkste punt van velen van ons. Daarom hier wat minder bekende manieren om het gevaar te herkennen.
Je voelt je continue moe slaapt slecht en dus besluit je gehoor te geven aan de mogelijkheid een zogenaamde “power nap” van een kleine 30 minuten te doen. Echter gedurende deze korte periode ervaar je de raarste dromen. Normaal kom je pas in de REM slaap fase na ongeveer 90 minuten, maar als je erg moe bent en een grote slaap achterstand hebt kan dit veel sneller gebeuren. Dromen tijdens een power nap betekent dus vrijwel altijd een slaapachterstand.
De tweede manier is een opvallend slecht geheugen, vaak gecombineerd met een enorm moe en lusteloos gevoel. Dit wordt veroorzaakt door een overdosis van het stress hormoon Cortisol in ons bloed en onze hersenen. Daar heeft ons geheugen erg veel last van en dit zorgt, vaak samen met een slechte nachtrust, voor het niet meer kunnen opnemen van nieuwe informatie of het verwerken daarvan.
Morgen nog een paar wijzen waarop een dreigende burnout herkent kan worden.
 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor