9 oktober 2016
Als je ervoor kiest om te geloven in het negatieve,
geef je jouw gezag uit handen
en keer je de vrije wil de rug toe.

Jamie Sams  
 
Het zal niemand verbazen dat er bij het maken van de keuze stress komt kijken. Er is zelfs een term voor keuzestress. Het wordt veroorzaakt doordat voor een goede keuze een enorme hoeveelheid informatie moet worden doorgewerkt.
Dit kan in iedere keuze complexiteit veroorzaken en er zijn zelfs onderzoekers die beweren dat bij een burn-out sprake is van een totaal verlies van vertrouwen in de vaste denkkaders waardoor zelfs de simpelste keuze veel energie kost en stress oplevert. Dit klopt natuurlijk met het totaal uitgeput zijn en niet meer in staat zijn tot de eenvoudigste handelingen.
Uit recent onderzoek blijkt ook dat de traditionele formele keuze leidraden zijn vervangen door twee informele mechanismen, te weten:
Actieve winning van informatie, door bijvoorbeeld te googelen.
Vertrouwen op de leefstijl, de formele groepen zijn vervangen door informele groepen met soms vergaande groepskenmerken. Hieruit is bijvoorbeeld het succes van straatbendes in het ronselen van nieuwe leden te begrijpen.
Beide keuzemechanismen lijken voort te komen uit een verlangen tot sociaal gedrag en individuele keuzes zijn vaak in hoge mate de sociaal wenselijke.  



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor