19 november 2016
Voor morgen nog geen zorgen;
onderweg is het altijd nu.

Willem Vermandere    
Afhankelijk van de frequentie van de ademhaling ligt het aantal ademhalingen tussen de 10.000 tot 35.000 per dag. De frequentie kent een duidelijke schommeling over de dag, maar deze aantallen geven wel aan dat er veel te winnen is met een gezonde ademhaling.
Doordat de ademhaling aan de basis staat van ons fysiek of biologisch welbevinden zal het niet verbazen dat veel klachten kunnen worden gerelateerd aan een slechte ademhaling. Onze gehele doorbloeding en zuurstof voorziening van ons gehele lichaam is afhankelijk van het goed ademen.
De relatie tussen ademen en stress is ook duidelijk. Bij stress versnelt ons lichaam de ademhaling om alert en snel te kunnen reageren. Maar net zoals dat geldt voor het lopen van een marathon bij langdurige stress kost het snel ademen erg veel energie.
Omdat daarnaast ook de lichamelijke noodzaak ontbreekt om snel te ademen heeft de versnelde ademhaling eerder negatieve effecten dan positieve, we zijn als het ware langdurig aan het hyperventileren.
Alleen het naar beneden brengen, van de borst naar de buik, en het verlagen van de frequentie naar ongeveer 10 per minuut van onze ademhaling, kan al een wereld van verschil maken.
Let er vandaag eens op en wordt je in een aantal wisselende omstandigheden eens bewust van je ademhaling.
 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor