3 januari 2017
Het leven wordt niet rijker door vrij te zijn van emoties.
Wel door vrij met emoties om te gaan.

Andre Lascaris    
Om wat te doen aan de negatieve uitingen van onverwerkte emoties zijn er drie stappen te volgen.
Stap 1 is op het ontwikkelen van inzicht. Voor dat je wat aan een negatieve uiting kan doen moet je op zoek naar wat er aan ten grondslag ligt. Bij bijvoorbeeld presentatie angst is het van belang verder te zoeken naar de angsten dei daaraan ten grondslag liggen. Liggen daar meerdere emoties onder? Identificeer ze dan 1 voor 1 en pak de belangrijkste aan.
Stap 2. Spreek de emotie uit. Start hiermee in vertrouwde omgeving en breidt dit langzaam uit. Je kunt bijvoorbeeld beginnen door het eerst eens voor de spiegel te zeggen en pas dan tegen je dierbaren. Als het eenmaal veilig voelt is er ook ruimte voor andere wijze van uitdrukken, zoals tranen, boosheid en alle andere mogelijke emoties.
Stap 3 Is het ontwikkelen van vastberadenheid. Dit moet gewoon uit je leven. Hierbij zou je de volgende elementen moeten herkennen: vol blootstellen aan het gevoel, een afnemen van de intensiteit van het gevoel van comfortabel tot totaal afwezig, vrede met de gebeurtenis die het gevoel veroorzaakt heeft en inzicht in wat er in je leven gebeurt.
Morgen meer over de wijze waarop je tot de vastberadenheid komt.
 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor