4 januari 2017
The mystery of human existence
lies not in just staying alive,
but in finding something to live for.

Fyodor Dostoyevsky
 
Om te komen tot de vastberadendheid is er geen makkelijke weg. Het gaat tegen onze menselijke natuur in om de pijn op te zoeken. Zonder hulp is dit dan ook bijna niet te doen.
Stap 1 in het proces is het ondergaan van de emotie keer op keer, niet alsof je naar een film kijkt, maar echt in eigen persoon.
Stap 2 is bij het afnemende gevoel doorgaan tot het geheel een plaatsje heeft gekregen. Niet stoppen zodra het niet meer onmiddelijk tot een crisis leidt, maar doorgaan totdat het ook niet meer opgeroepen wordt bij gebeurtenissen die verwant zijn. Geduld is hier zeker op zijn plaats, want je kunt je gevoelens niet dwingen.
Stap 3 bestaat uit een vredig gevoel wat moet opkomen zodra de negatieve emotie een plaatsje heeft gekregen. Ontbreekt dit vredige gevoel dan kun je ervan uitgaan dat er nog gerelateerde gevoelens op dezelfde wijze dienen te worden aangepakt als de eerste.
Stap 4 is het inzicht verkrijgen in je leven. Wat heeft je heftige reactie op het incident veroorzaakt en wat zegt dat over jou?
Een prachtige techniek die zeer succesvol wordt ingezet in het bovenstaande proces is de Emotional Freedom Techniique (EFT; zie ook emofree.com).
Sommigen beschrijven het als acupunctuur zonder naalden. Ook in Nederland wordt het succesvol ingezet bij het oplossen van de effecten van negatieve emotionele ervaringen. 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor