9 januari 2017
Veel mensen hebben de neiging om over hun lichaam na te denken als die ander.

Clarissa Pinkola Estés  
 
De bloedgroep is de sleutel tot het totale immuunsysteem. Dit immuunsysteem heeft niet alleen tot functie ons te beschermen tegen de schadelijke invloeden van buitenaf, maar ook om te herkennen wat onze eigen organismen zijn. Dit om te voorkomen dat de eigen, lees goede cellen worden aangevallen.
Het herkennen vindt plaats met antigenen en de belangrijkste van deze chemische kenmerken bepalen je bloedgroep. O of nul wil zeggen dat je geen bloedgroep antigen op je rode bloedcellen hebt.
Zoals we weten zijn de bloedgroepen onderling niet uitwisselbaar en stoten zij elkaar af. Zonder al te diep op de werking van dit zogenaamde agglutinatieproces in te gaan is ook ontdekt dat dit zelfde proces ook met voedsel plaats vindt. Zo is er dus een wetenschappelijk verband tussen voeding en bloedgroep.
Een belangrijke rol in dit verband wordt door de in voeding voorkomende lectinen gespeeld. Lectinen komen in ruime variëteit en veelvuldig voor in voedsel en hebben agglutinerende eigenschappen in ook allerlei variëteiten.
Het bloed reageert afhankelijk van de gelijkenis van de lectinen op de bloedgroep antilichamen met acceptatie of afweer. Dit kan weer leiden tot opname en energievoorziening of snel uit de bloedbaan bannen en in bijvoorbeeld vetcellen opslaan.  



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor