1 februari 2017
Iemand missen,
is zoeken naar een stukje van jezelf.

Ben Moudhi  

 
Het toepassen van de principes van Zen in je dagelijkse leven kan je leven een nieuwe impuls geven, zonder dat je daarvoor nu dagelijks Zazen, de Zenmeditatie, het zitten binnen Zen hoeft te beoefenen.
Yugen – Subtiliteit, hoe minder we zien, hoe meer we zelf gaan invullen. Leonardo da Vinci maakte gebruik van dit principe toen hij de Mona Lisa schilderde. De reden waarom dit schilderij er iedere keer als je er naar kijkt anders uitziet is omdat hij de randen van haar ogen en mond, de twee meest expressieve onderdelen ven een gezicht, bewust heeft vervaagd zodat het gezicht er tweeledig, onduidelijk en onbestemd uitziet. De les: laat iets over aan de verbeelding door bepaalde informatie weg te laten.
Fukinsei – Imperfecte symmetrie; het doel is om de symmetrische harmonie en schoonheid van de natuur te bereiken door asymmetrische en niet-perfecte weergaven, zodat de kijker de missende elementen zelf in moet vullen om symmetrie te creëren en zodoende actief deelneemt aan het proces van creatie. De les die hieruit voortkomt: waardeer de schoonheid van natuurlijke imperfectie, geef anderen de ruimte om deel uit te maken van het creatieve proces.
Morgen de laatste.



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor