31 januari 2017
Gaan is Zen,
zitten is Zen,
praat ik, zwijg ik, rust ik, haast ik me:
in wezen is alles het onbewogene.

Joka
 
Zonder onmiddellijk volledig Zen te gaan worden, kun je ook in je dagelijkse leven veel voordelen ondervinden van het toepassen van enkele Zen principes.
Hieronder volgen de principes met een korte mogelijke vertaling en een mogelijke toepassing in je leven.
Koko – Discipline; Koko benadrukt terughoudendheid en dingen weglaten. Het dwingt je zuinig, Spartaans zelfs, te zijn, en geeft daarmee richting en duidelijkheid. Stel je voor hoe je leven veranderd als je alles loslaat wat niet per se nodig is.
Kanso – Eenvoud; houd alles simpel, maak het niet moeilijker dan het is en maak geen gebruik van overdadige versieringen. Zo hou je de zaken fris, helder en netjes. Een voorbeeld hiervan is de homepage van Google: de zeer complexe structuur is verborgen achter een eenvoudig, gebruiksvriendelijk interface. Vertaal dit is naar je leven en elimineer alles wat niet belangrijk is zodat er ruimte ontstaat voor wat dat wel is.
Shizen – Natuurlijkheid; Shizen houdt in dat u een evenwicht creëert tussen onderdeel zijn van de natuur en er tegelijkertijd los van staan. Je kunt de parallel leggen met de veronderstelling dat hoe drukker het verkeer is, hoe veiliger het is, mits er geen verkeerslichten zijn waardoor automobilisten niet meer na hoeven te denken. Vertaald naar je huidige leven betekent dit, dat je voor je actie onderneemt onderzoekt of er natuurlijk patronen zijn en bouw je je ideeën daar omheen.
Morgen verder. 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor